Jaarprogramma PlantenTuin Esveld 2008
Jaarprogramma 2008 PlantenTuin Esveld.
16-17 mei Japan
Japanse esdoorns, Japanse azalea's, twee belangrijke collectie's die PlantenTuin Esveld beheert. En waar je mee omgaat, wordt je mee besmet, de Japanse planten leiden tot een liefde voor Japanse tuinen. Esveld adviseert dan ook vaak bij het beplanten van Japanse tuinen, zoals bijvoorbeeld in de Keukenhof of de Japanse tuin in Clingendael. Maar het themaweekend draait niet alleen om de Japanse tuin en de Japanse esdoorns, maar ook om de bonsaicultuur. Door middel van demonstraties wordt de bezoeker een klein beetje wegwijs gemaakt in deze bijzondere manier van natuur stileren. We gaan dit doen in samenwerking met de Nederlandse bonsaivereniging die met ongewone planten uit de kwekerij laat zien hoe je een bonsai start. In de Japanse esdoorntuin staan honderden verschillende esdoorns en azalea's die juist in deze tijd op zijn mooist zijn. De tuin is ruim een hectare groot en bevat een plantencollectie van wereldniveau.
27-30 augustus. Hortensia en Clematis
Dit jaar is Esveld officieel de collectiehouder geworden van de Nederlandse PlantenCollectie Hydrangea. Dit sluit goed aan bij het onderzoek dat we de laatste jaren hebben gedaan aan hortensia en de enorme verzamelwoede die we hebben tentoongespreid. We zouden geen kwekers zijn als we niet plantjes zouden hebben gekweekt van al die nieuwe en ongebruikelijke soorten die we bijeen hebben gebracht. De collectie planten staan nu voor een belangrijk deel ook te bloeien zodat U in onze plantenverzameling kunt zien wat de hortensia's voor U kunnen gaan betekenen in de tuin. Tijdens de middaglezing over hortensia zullen veel nieuwe en ongebruikelijke soorten worden voorgesteld, maar worden natuurlijk ook snoeiadviezen gegeven. Niet alleen Hortensia, maar ook Clematis komt aan bod tijdens deze 4 dagen. In samenwerking met een Clematis specialist wordt een groot aantal soorten gepresenteerd, waaronder veel nieuwe introducties. Juist in de kleinbloemige soorten zijn veel nieuwe ontwikkelingen gaande, met rijkbloeiende en ziektevrije soorten als resultaat. De hortensia en Clematis dagen vallen samen met de vaktentoonstelling Plantarium in Boskoop. Dit biedt gelegenheid de twee activiteiten te combineren.
20 september Bijzondere bloembollen
Jan-Piet Tijssen, telg uit een geslacht van bollenkwekers, is een verzamelaar van oude bloembollenrassen. Het begon met de soorten die in de tijd van zijn grootvader gebruikelijk waren, maar die nu vergeten zijn. Gaandeweg is hij steeds verder teruggegaan in de tijd, tot de begintijd van de tulpen in Nederland. En omdat je bloembollen moet blijven vermeerderen wil je een verzameling in stand houden, produceert Jan-Piet op kleine schaal wat ongewone bollen. De weerslag hiervan is bij ons te vinden op deze zaterdag. Hij zal ook een onderhoudende lezing geven over de bloembollencultuur. Maar bovenal is deze dag een uitstekende gelegenheid om zeldzame en vergeten bloembollen weer terug te vinden.
17-18 oktober Herfstkleur en Vrucht.
Onder deze noemer brengen we een groot aantal planten onder de aandacht die de herfst een seizoen maken om naar uit te kijken. Veel planten zijn immers niet alleen mooi, maar ook smakelijk. Dan moet je overigens niet alleen denken aan de vruchten, maar ook aan bladeren of bloemen. Op dit snijvlak van mooi en lekker worden ongewone planten voorgesteld als de paw-paw, een favoriet van de indianen, maar presenteren we ook de kruiden van Roger en Linda Bastin. Om het wat breder te trekken richten we onze aandacht ook op herfstkleur, van de Stewartia tot de Parrotia, kortom struiken en kleine bomen die juist in dit seizoen op zijn mooist zijn. In de middaglezing worden de lekkere en mooie planten behandeld die ook in de wat kleinere tuin goed passen.
De programmma's van de andere PlantenTuinen (Ploeger, Hulsdonk en De Oirsprong) worden gepubliceerd nadat deze definitief zijn vastgesteld.