Welkom op de site van Plantentuin Esveld. Dit is de oude site! Deze wordt niet meer bijgewerkt. Klik hier om de volledig vernieuwde site te openen.
Het komt helaas voor, dat planten het niet zo goed doen als er van verwacht wordt en somszelfs dood gaan. Lang niet altijd is de reden daarvoor duidelijk, ook is niet in alle gevallen deleverancier schuldig. Het is uiteraard onmogelijk om op deze pagina zomaar even allevoorkomende ziekten en plagen te bespreken, maar uit onze lange ervaring kunnen we tocheen paar algemeen voorkomende problemen bespreken en de oorzaken daarvan aangeven.Misschien dat dit voor u een beetje helpt om in de richting van de oorzaak van uw probleem tekomen. Vooropgesteld moet worden: wij zijn beslist geen plantendokters, als er bij ons ietsgebeurt waarvan de oorzaak niet meteen erg duidelijk is roepen wij ook professionele hulp!
Allereerst een paar heel algemene oorzaken en oplossingen.
1. STANDPLAATS Veruit de belangrijkste en vaak voorkomendste oorzaak van problemen is de standplaats. Veelplanten stellen daar eisen aan, sommige planten zijn hierin zelfs 'streng'. Meestal is deoplossing simpel: de plant moet verplaatst worden of er moet iets aan de grond(soort) wordengedaan. Dit type probleem heeft als kenmerk dat het vaak langzaam en sluipend gaat en deplant niet meteen dood gaat, er is gelukkig vaak wat aan te redden. De uiterlijke kenmerkenvan dit probleem kunnen echter zeer divers zijn. Dit soort problemen zijn nooit de 'schuld' vande leverancier, de plant was immers goed op het moment van de levering, het probleemontstond pas daarna. Er is maar 1 methode om dit probleem te vermijden: informeer uzelf vooru koopt of de plant die wilt hebben in uw specifieke omsandigheden wel past. Natuurlijk kanniemand dat altijd met zekerheid zeggen van een afstand, maar toch. Typische voorbeelden van dit soort problemen zijn Rhododendrons en Azalea's op zwarekleigrond (die gaan langzaam dood door verhongering) of Japanse esdoorns midden in eengrasveld (verbranding van blad).
2. HET WEER Bijzondere weersomstandigheden veroorzaken ook nogal eens problemen waar niemand schuldaan heeft. Hierbij kan als duidelijk voorbeeld de extreme regenval van 1998 dienen. Niet alleende aardappelen verrotten! Ook in de kwekerijen en in de tuinen is veel kapot gegaan in dat jaar.En wat dacht u van de schade bij nachtvorsten eind april en in mei? Dan bevriest er ook meerdan alleen maar de fruitoogst. En Elfstedentochten zijn erg leuk, maar kosten vaak veel plantenhet leven. Er zijn preventief een aantal maatregelen mogelijk om de effecten van dergelijke extremeweersomstandigheden te verminderen. De belangrijkste: - zorg voor een goede drainage, dat helpt om extreme regenval op te vangen - houd in het voorjaar het weerbericht in de gaten en als er nachtvorst opgegeven wordt,bescherm de net uitgelopen planten door er bijvoorbeeld dozen overheen te zetten. Doe waaienvast niet weg, want als het zou waaien zou het niet vriezen! Merk op, dat in dergelijkenachtvorsten de kleine planten dicht bij de grond het het hardst te verduren krijgen, het vriestimmers vlak aan de grond dan het hardste. - dek in de winter planten af waarvan bekend is dat ze in strenge winters het moeilijk hebben enhaal echt winterzachte planten op tijd binnen. - in wat langere perioden van droogte niet vergeten water te geven! Dat klinkt triviaal, maarhet komt vaker voor dan u denkt. Vooral min of meer onlangs geplante planten hebben noggeen uitgegroeide wortelgestellen en kunnen hun water maar uit een klein en oppervlakkigstukje van uw tuin halen. Teveel water geven is ook weer niet goed, er worden ook plantendoor overijverig watergeven verzopen!
3. DE VOEDINGSTOESTAND VAN DE GROND Vooral als planten op een plek al wat langer staan wil het nog wel eens voorkomen dat degrond uitgeput raakt. Dan krijg je verschijnselen als eerst lichter, daarna geel worden van hetblad, slechte groei en algemene 'slapte'. Bijmesten helpt bij dit soort verschijnselen vaak erggoed op de korte termijn, op de wat langere termijn moet de grond verbeterd worden.Bijmesten helpt bij dit soort verschijnselen niet altijd, soms kan er best voldoende voedsel in degrond zitten, maar kan de plant er op de een of andere manier niet bij. Dan is de grondsoortvoor die plant niet de juiste. Overigens, geel geworden blad wordt meestal niet meer groen,maar als de plant zich weer beter voelt valt het gele blad er af en vormen zich nieuwe bladeren.
Nu een aantal specifieke problemen die maar voor beperkte groepen planten gelden:
- De Japanse Acer (esdoorn) krijgt van bovenaf steeds meer dode takken. Dit wijst op eenbodemschimmel, genaamd Verticillium. Als je het ziet is het vaak te laat. De schimmel verstoptde haarvaten en de sapstroom wordt geblokkeerd en de plant verdroogt daardoor. Grotereexemplaren overleven de aanval vaak, doordat er voldoende haarvaten open blijven. Mooierworden ze er niet op. Het komt het vaakst voor op zwaardere grondsoorten, maar kan inprincipe overal gebeuren. Meestal gebeurt het alleen met planten die zich al niet helemaalhappy voelden om andere redenen, zoals de standplaats. Er is geen bestrijding mogelijk, en alsde plant doodgaat is het meestal aan te raden niet direct op die plek direct een nieuwe JapanseAcer te planten. - De (grootbloemige) Clematis is min of meer plotseling dood. Vaak dezelfde schimmel alshierboven beschreven, maar het kan ook een geknakte hoofdstengel zijn, dat is zo gebeurd. - Bacterievuur of Perevuur in bijvoorbeeld appel- en perenbomen. Een door vogelsovergebrachte, besmettelijke ziekte die voorkomt in alle familieleden van de rozen, metuitzondering van de rozen zelf. Niet alle familieleden kunnen deze ziekte even gemakkelijkkrijgen, bij sommige leden is het zelfs erg zeldzaam. Erg gemakkelijk krijgen vooral meidoornsdeze ziekte. Zij gaan daar meestal niet dood van en blijven dan besmettingshaard. Dat is dereden waarom wij deze planten al jaren niet meer verkopen en ze ook in sommige delen vanNederland niet aangeplant mogen worden. De belangrijkste uiterlijke kenmerken zijn: (voorjaar:)er zijn bruine of paarse plekken op de stam of takken die vochtig en slijmerig worden.Aangetaste bloemen en bladeren worden bruinzwart en verwelken snel. (zomer:) jonge scheutenworden vanuit de top aangetast en sterven af, de scheuttop buigt vaak om. Onder de bast is het hout bij aansnijden op aangetaste plekken roodbruin gevlamd. De verdorde bladeren en bloemen vallen niet af.Er is geen bestrijding mogelijk, als uw plant deze ziekte heeft moet hij direct worden vernietigd omverspreiding te voorkomen. - Er zitten luizen in mijn planten. Vaak heel vervelend, maar het is zeldzaam als een plant eraan ten onder gaat. Onbehandeld kan de plant echter wel al zijn sierwaarde verliezen. Het besteis in uw lokale tuincentrum een luizen-bestrijdingsmiddel te kopen en deze geheel volgens debijgevoegde instructies toe te passen. Deze middelen zijn vaak erg effectief en altijd veilig voormens, dier en mileu. Alle middelen die dat niet zijn, zijn immers al jaren geleden terechtverboden! Gebruik geen zeep of andere huismiddeltjes, dat is veel slechter voor het milieu danu zich realiseert! - Er zitten slakken in mijn planten. Vervang in bovenstaand verhaaltje de luizen door slakken!
(later zullen we meer ziekten en plagen bespreken)
Een nog onbesproken mogelijke oorzaak is deze: de plant deugde niet bij aankoop!Belangrijkste kenmerk van dit probleem: het gebeurt relatief snel na aankoop. Een plant, die opde goede plek gezet is, in de herfst of vroege voorjaar gekocht is, en er zijn geen extremeweersomstandigheden geweest zou in het voorjaar normaliter uit moeten lopen. Heb echter weleen beetje geduld, sommige planten lopen pas heel laat uit, zeker als ze net geplant zijn. Eensimpele test bij houtige planten is de krabtest: krab met uw vingernagel aan de bast. Als het vanbinnen groen is, dan leeft de plant en kan het nog heel gemakkelijk alsnog goed komen. Vansommige planten is het bekend dat zij zich moeilijk laten overplanten en er een relatief grootpercentage zonder aanwijsbare oorzaak doodgaat. Dat is niet aan de leverancier te verwijten,dat is de aard van de plant. Bekende voorbeelden zijn: Daphne, Robinia en Pyrus, maar ook bijandere planten komt dit verschijnsel voor, het vaakst helaas bij zeldzame planten. Veelzeldzame planten zijn immers zeldzaam omdat ze moeilijk vermeerderen en moeilijk in leven tehouden zijn. Gebeurt er echt niets? Neem dan contact op met de leverancier.
Na al deze mogelijke oorzaken gelezen te hebben weet u het nog niet? Vaak weten wij het danook niet! Planten blijven een levend iets, er kan zich altijd wat voordoen wat niet directverklaarbaar of te verwachten is, het zijn soms net mensen.... Terug naar de hoofdpagina |