EM of Effectieve Micro-organismen

 

EM is een natuurproduct dat bestaat uit positieve schimmels en bacteriën. Het gebruik van Effectieve Micro-organismen ondersteunt de natuurlijke afweer van planten tegen ziekten en plagen. Het is geen bestrijdingsmiddel maar een product dat een grote verscheidenheid van schimmelziekten en plagen kan helpen voorkomen of zelfs genezen. Dit gefermenteerde product past dan ook uitstekend in een biologische benadering.

 

Er zijn verschillende vormen van EM beschikbaar voor de consument.

 

EM1: geconcentreerde micro-organismen. Samen met de rietsuikermelasse kunt u hiermee de EM-Actief (EM-A)maken in de speciaal daarvoor ontwikkelde EM-Activator. Dit is het basisproduct waarmee ziekten en plagen kunnen worden bestreden en voorkomen. Na fermentatie in de Activator kunt u het product 1:200 verdunnen en aangieten bij de plant of de plant ermee bespuiten.

EM1 en de rietsuikermelasse zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 250ml en 1 liter.

 

EM5:Ter bestrijding van plaag-insecten. Hiervoor gebruikt u EM5 in een verdunning van 1:200. Bij voorkeur regelmatig bespuiten na regenval of in de ochtend wanneer het gewas nog vochtig is. EM5kan overigens ook preventief ingezet worden en heeft ook een gunstig effect op schimmelziekten. Verkrijgbaar in verpakkingen van 250ml en <st1:metricconverterproductid=”1 liter”=”” w:st=”on”>1 liter.</st1:metricconverterproductid=”1>

 

Microferm: Dit is kant en klare EM-A. Gebruik is hetzelfde als bij de EM1, alleen de verdunningsgraad is lager, namelijk <st1:timehour=”1″ minute=”50″ w:st=”on”>1:50. Verkrijgbaar in <st1:metricconverterproductid=”2 liter”=”” w:st=”on”>2 liter verpakking.</st1:metricconverterproductid=”2></st1:timehour=”1″>

 

Bokashi: Een biologische bodem verbeteraar. Het uitgangspunt van Bokashi is een organische meststof. Tijdens een fermentatie proces wordt deze verrijkt met micro-organismen. Samen met de toegevoegde mineralen en kalkbestanddelen zorgt dit voor een bijzondere bodemverbeteraar.

 

Bokashi-starter: Met dit product kunt u van uw eigen tuin- en keuken afval een uitstekende bodemverbeteraar maken. In de speciaal daarvoor ontwikkelde fermentatie-emmer kunt u met behulp van Bokashi-starter, uw afval te fermenteren en enten met de EM schimmels en bacteriën.

 

EM-Activator: In dit apparaat kunt u met rietsuikermelasse en EM1 samen uw eigen EM-A maken. Gebruiksaanwijzing: Eerst 50ml rietsuikermelasse in de Activator. 600ml water toevoegen en mengen met de rietsuikermelasse. Daarna 50 ml EM1 toevoegen en afvullen met ongeveer 200ml water. 7 tot 10 dagen laten fermenteren. Daarna is de EM-A klaar voor gebruik.

 

 

 

Toepassingen EM:

 

Buxus-schimmel. Regelmatige bespuiting bij aangetaste planten met EM-A, bij voorkeur na regenval of in de vroege ochtend. Preventieve bespuiting tweemaal per jaar in voorjaar en zomer.

Meeldauw, Blackspot en andere bladschimmels. Preventieve bespuiting in late voorjaar of begin zomer met EM-A.

Verticillium, Phytophtera, Pythium en andere agressieve bodemschimmels. Bodemverbetering met Bokashiof aangieten van de grond voor aanvang van het groeiseizoen. Bij kwetsbare planten aangieten in late voorjaar en zomer herhalen.

Bloedluis en andere plaag-insecten. Regelmatige bespuiting na regenval of in de vroege ochtend met EM5.

Algemeen: Het verbeteren van het bodemleven met Bokashi voorkomt veel ziekten en plagen. Het aangieten van de bodem met EM-A in het voorjaar of het één tot tweemaal preventief bespuiten met EM-A heeft ditzelfde effect. Voorkomen is vanzelfsprekend zinvol. Is de plant niet ziek, dan hoeft hij ook niet beter gemaakt te worden!

 

Het gebruik van EM gaat goed samen met het gebruik van organische meststoffen. Kies hierbij voor samengestelde meststoffen waarbij gebruik is gemaakt van een mix van grondstoffen. In onze plantenwinkel verkopen wij een vloeibare en een vaste organische meststof. Maar ook merken als DCM en Ecostyle produceren bruikbare meststoffen. Ook het gebruik van compost is uitstekend in combinatie met EM. Om het bodemleven optimaal te krijgen is een veelzijdige biologische benadering een goed idee. 

 

 

U kunt de beschreven producten uiteraard bestellen in de webshop.