AGENDA LEZINGEN DOOR COR VAN GELDEREN
Plantenkenner Cor van Gelderen verzorgt op aanvraag lezingen over diverse plantenonderwerpen. Dit kan verzorgd worden in het ontvangstgebouw van de PlantenTuin Esveld, maar hij komt ook met alle plezier op locatie. De lezingen kunnen op maat worden gemaakt, in dat geval bepaalt u in overleg het onderwerp en de duur van de lezing. De lezingen op onze locatie duren in principe ruim anderhalf uur, met halverwege een korte pauze.Ook kunnen er op aanvraag rondleidingen worden gegeven op de kwekerij, ook in combinatie met een lezing of een lunch. De kosten voor een lezing op de kwekerij zijn op aanvraag (afhankelijk van de duur), op locatie zijn de kosten 300 euro plus 35 cent per kilometer reiskostenvergoeding. Wilt u een lezing over een onderwerp waar nog geen lezing voor gemaakt is? Dan zijn de kosten 500 Euro.
Wilt u ook een lezing voor uw organisatie? U kunt kiezen uit een van de navolgende onderwerpen:
Lezingen over plantengeslachten
Landen, hun tuinen en hun tuinplanten
Japanse esdoorns in tuin en park, de soorten en hun verzorging
Van de esdoorns zijn de Japanse esdoorns de bekendste. En dat is niet zonder reden. De veelheid aan vormen, kleuren en formaten is onvoorstelbaar groot. Dat hangt natuurlijk samen met de lange cultuurgeschiedenis. Al bijna duizend jaar worden in Japan de mooiste vormen, die de natuur oplevert, bewaard. De Japanse tuinkunst is een schatkamer aan esdoorns. Maar ook buiten Japan hebben ze hun opmars gemaakt. Het zijn immers niet alleen prachtige herfstplanten, maar ook de opvallende voorjaarskleuren en het grillige wintersilhouet maakt ze tot zeer goed inzetbare tuinplanten. Mijn kwekerij PlantenTuin Esveld is de houder van de Nederlandse Planten Collectie Acer. Op dit moment hebben we bijna duizend verschillende soorten en cultivars op de kwekerij in Boskoop. Maar bovendien heb ik een boek geschreven over esdoorns, en als ontwerper heb ik ze regelmatig in tuinen toegepast. In mijn lezing vertel ik u alles over verzorging, snoei, toepassing in de tuin of op het balkon en wat u verder maar weten wilt.
Esdoorns uit de hele wereld, van boom tot bonsai
Cor van Gelderen van PlantenTuin Esveld in Boskoop kan een lezing houden over Acer. De esdoorns zijn een buitengewoon gevarieerde groep planten, bekend zijn natuurlijk de Japanse esdoorns met hun prachtig gekleurde bladeren en elegante verschijning, maar ook de boomvormende Amerikaanse soorten als de suikeresdoorn mogen er zijn. Tijdens de lezing wordt ingegaan op de diverse aspecten van het tuinieren met esdoorns zoals snoei, verzorging, de grond waarin ze het beste groeien, bonsai of esdoorns in potten. Natuurlijk is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.
Cor van Gelderen is auteur van een boek over esdoorns dat in Amerika verscheen bij Timber Press, getiteld “Maples for Gardens”. Het maken van dit fotoboek en het beheren van de ruim 700 verschillende soorten omvattende esdoorncollectie van de PlantenTuin Esveld hebben zijn passie voor deze prachtige planten alleen maar doen toenemen. Hopelijk zal dit aanstekelijk blijken te zijn!
Kornoeljes, smakelijke prachtige tuinplanten
Of moeten we eigenlijk zeggen de onbekende kornoelje. Want zoals altijd wanneer je je in een groep planten gaat verdiepen blijkt er veel meer te zijn dan je tevoren had gedacht. Niet alleen prachtig bloeiende struiken, of felrode wintertakken, maar ook vruchtstruiken en kruipende bodembedekkers.Als kweker en ontwerper bij PlantenTuin Esveld heb ik me verdiept in al de aspecten van dit plantengeslacht. Tijdens mijn reizen maakte ik vooral in Engeland en België veel fotos van Cornus op zijn allermooist. U maakt niet alleen kennis met een enorme hoeveelheid soorten en cultivars, maar ook over de toepassing in de tuin, het gebruik als nutsplant en de verzorging en snoei van Cornus komt u van alles te weten.
Van prachtige voorjaarsbloei, tot schitterende herfstkleuren of een fascinerend winterbeeld, Cornus heeft het allemaal.
Groei, bloei en verzorging van de hortensia
Het grote voordeel van een fotoboek maken over Hydrangea’s is dat je heel veel leuke verzamelaars ontmoet die vol passie verhalen over hun geliefde planten en graag al hun kennis met je delen, op die manier hebben we niet alleen veel nieuwe soorten gezien en verzameld, maar ook veel oude en vergeten soorten herontdekt, aldus Cor van Gelderen.
Alweer een paar jaar geleden verscheen “Het Grote Hortensiaboek”, het fotoboek waaraan hij samen met zijn vader de laatste jaren heeft gewerkt, een foto-encyclopedie over de hortensia, waarin ruim 600 verschillende soorten zijn afgebeeld en beschreven.
De passie van de verzamelaars die van Gelderen op zijn reizen ontmoette is op hem overgeslagen. De kwekerij PlantenTuin Esveld is dan ook de beheerder van de Nederlandse Planten Collectie Hydrangea, de grootste hortensiaverzameling van ons land. In Boskoop zijn deze planten in het echt te bewonderen, maar ook tijdens de lezing komen ze allemaal aan de orde, van kleine dwergstruikjes tot echte bomen, van wintergroene klimplanten tot de boerenhortensia. Maar vanzelfsprekend zullen we het ook hebben over snoei en bloei.
Ilex, nee niet alle hulsten prikken
Bij hulst denken we allemaal aan hetzelfde, die felgetande bladeren die zo naar kunnen prikken en die rode bessen met de kerst. Dat hulst zoveel meer kan inhouden, dat realiseren we ons bijna niet. Niet alleen is er een enorme variatie in formaat, van dwergstruikjes tot heuse wintergroene bomen, of blad, vorm en kleur van de bladeren kan sterk verschillen, maar ook de toepassing van hulst in de tuin biedt veel mogelijkheden. Het is natuurlijk de ideale haagplant, maar ook een wintergroen rustpunt of zelfs een wintergroene boom.
PlantenTuin Esveld beheert de Nederlandse Planten Collectie Ilex met ongeveer driehonderd verschillende soorten en cultivars. Vanuit die ervaring en mijn werk als ontwerper gaat de lezing over het tuingebruik, de verzorging en snoei van deze planten. Maar ook gaat de lezing over goede combinatieplanten, in Engeland is hulst juist in combinatie met andere planten zo geliefd. Want is de hulst niet een ideale achtergrond voor een vlammend betoog?
Hamamelis, de toverhazelaar
Wat een prachtplanten die toverhazelaars. De koningin van de wintertuin wordt ze dan ook vaak genoemd. Maar wist u dat er letterlijk honderden verschillende zijn. De vroegst bloeiende begint al in de herfst, nog voor de herfstverkleuring van het blad. Er zijn zelfs treurvormen of dwergjes zoals de Hamamelis vernalis ‘Quasimodo’. Cor van Gelderen, de enthousiaste eigenaar van PlantenTuin Esveld in Boskoop laat u de mooiste, bijzonderste en grappigste zien. Ook vertelt hij u graag waar u deze prachtige planten in het echt kunt gaan zien.
Van dwergstruikje tot boom, de koning van de planten
Natuurlijk zijn er altijd mensen die zeggen, ja maar ik hou niet van rhododendrons…. Dat kan twee dingen betekenen, of ze houden sowieso niet zo erg van planten, of ze hebben zich nog nooit gerealiseerd hoe ongelooflijk veel totaal verschillende rhododendrons er zijn. Van ministruikjes die de twintig centimeter nooit overstijgen tot heuse bomen. Bladverliezend met geurende bloemen of juist statige wintergroenen. Aromatisch blad, door indianen gebruikt voor geneeskrachtige thee, het komt van de rhododendron. De Japanse azalea waar onze omas de vensterbank mee versierden, het zijn rhododendrons.
In de lezing zien we niet alleen de enorme verscheidenheid, maar ook de fantastische toepassingen in met name de Engelse tuinen. Leonardslee Gardens, die afgelopen jaar voor het laatst open was voor publiek, met zijn tientallen hectares aan rhododendronvallei was een feest om te fotograferen, maar door de afgelopen jaren heen heeft Cor van Gelderen van de PlantenTuin Esveld in Boskoop nog veel meer moois vastgelegd. Verheug u maar vast op de Punch Bowl in de Valley Gardens…
Maar natuurlijk ook aandacht voor snoei en verzorging, voor de juiste grond, zon en schaduw soorten, kortom de meer praktische kant. Want alleen een plant die goed functioneert maakt de tuinier blij.
De Engelse tuin
In deze lezing wordt u meegenomen op een tuinreisje naar Engeland. Elk jaar gaat Cor van Gelderen met een club kwekersvrienden naar Engeland op tuinenbezoek. Ze bezoeken dan niet alleen bekende publiekstuinen, maar ook kleinere gespecialiseerde kwekerijen. Altijd op zoek naar die leuke nieuwe of spannende vergeten planten. Engeland is immers al anderhalve eeuw de schatkamer van Europa op tuinplantengebied. De Engelsen waren immers pioniers in Amerika en China, maar ook in kleinere landen als Nepal en Bhutan, waar de planthunters alles verzamelden waar hun oog op viel. En dat was nogal wat!
Plantentuin Esveld, de Boskoopse kwekerij van Cor van Gelderen, heeft een geschiedenis die ook al bijna anderhalve eeuw terugvoert. En Esveld heeft ook een lange traditie in het verzamelen van planten. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat we in de lezing veel onbekende pareltjes uit de plantenwereld gaan zien, maar natuurlijk ook de toppers uit Engeland die ook in Nederlandse tuinen niet mogen ontbreken. Want wat maakt de Engelse tuinen zo bijzonder? De planten!
Tuinieren in Frankrijk, voor tuinieren onder moeilijke omstandigheden
Het begon ooit met een ontwerpopdracht die ik kreeg voor een grote tuin in Frankrijk. Vol optimisme en, naar later bleek, jeugdige overmoed, gingen we aan de slag en maakten de ene fout na de andere. Kortom misschien de helft van de bomen en struiken sloeg maar aan. Op zijn best.Een mens probeert te leren van zijn fouten en daarom heb ik mij verdiept in het tuinieren onder moeilijke omstandigheden. Gedurende een flink aantal jaren hebben we bij PlantenTuin Esveld workshops gegeven over dit onderwerp en de lezing is daarvan de weerslag. Ik ga in op alle aspecten die om de hoek komen kijken. Natuurlijk eerst de soortskeuze, welke boom waar. Maar ook het maken van een goed plantgat, planvoorbereiding, een wenkwekerijtje, grote en kleine plaagdieren, al die dingen die onontbeerlijk zijn voor succes.
Kortom een lezing waarvan ik hoop dat hij jullie veel ellende bespaart.
Lezing de Japanse tuin
Japanse tuinen hebben een erg herkenbare stijl, of moeten we eigenlijk zeggen stijlen, Er is immers niet maar één soort Japanse tuin! Tijdens de lezing krijgen we niet alleen voorbeelden te zien van Japanse tuinen, gefotografeerd in Nederland, maar ook in Japan, maar bovendien ook van de planten die in deze tuinen zo graag gebruikt worden. Het zijn immers in veel Japanse tuinen de planten die de sfeer en het beeld bepalen.
Cor van Gelderen is als adviseur betrokken bij de Japanse tuin in Clingendael en heeft de Japanse tuin van de Keukenhof ontworpen. Bovendien is hij de collectiehouder van de Nederlandse Planten Collectie Acer en Japanse Azalea. De Japanse esdoorntuin op zijn kwekerij in Boskoop, PlantenTuin Esveld, bevat de grootste collectie esdoorns in de wereld.
Vanuit zijn kennis als kweker, verzamelaar en ontwerper vertelt hij hoe je zelf een tuin kan maken die door de Japanse tuinkunst geïnspireerd is. Want ook in Nederland kan de Japanse benadering tot verbluffend leuke tuinen leiden, ook in de beperkte ruimte die wij als tuinier meestal tot onze beschikking hebben.
De mediterrane tuin, Leve het Middellandse Zee gevoel.
Ik hoor het u al zeggen, maar wij wonen toch aan de Noordzee, niet aan de Middellandse Zee. Ja, dat is helemaal waar. Daarom moeten we ook goed nadenken voordat we een mediterrane tuin gaan plannen. Kijk uit met die zogenaamd winterharde olijven en de palmen die echt tegen zeewind kunnen hoor mevrouwtje! Dat is lang niet altijd waar. Dat hoeft ons er niet van te weerhouden een mediterrane tuin te maken. Veel volmaakt winterharde planten hebben precies de goede uitstraling en van veel mediterrane planten bestaan ook prima winterharde varianten.
PlantenTuin Esveld heeft al jaren ervaring met al die planten, en het is vanuit die ervaring dat ik u vertel over welke planten er geschikt zijn en welke niet, wat goede combinaties zijn, hoe te snoeien en te planten, kortom een praktisch verhaal. Zodat u zometeen heerlijk, met een glas wijn in de hand, kunt genieten van de mediterrane sfeer zonder angst en beven voor de komende winter….
Thematische plantenlezingen
Korte lezingen en overige lezingen
Lezing Bomen voor de kleine tuin
Een kleine tuin is de realiteit van de meeste tuiniers, we wonen in ons land dicht op elkaar en kunnen jammer genoeg niet allemaal grootgrondbezitters zijn. Toch is een tuin zonder bomen moeilijk denkbaar, de bomen zijn nodig voor de rust die ze brengen, de hoogte die we nodig hebben in de tuin en als het even kan wat lichte schaduw op zomerse dagen. Als de boom dan ook nog aardig bloeit, leuke vruchten draagt en een mooie herfstkleur heeft, niet groter wordt dan 5 meter met een elegante groeivorm, zijn we tevreden.Die boom laat Cor van Gelderen in zijn lezing over bomen voor de kleine tuin niet zien! Wel heel veel bekende en vooral ook minder bekende kleine bomen die het in de ons bemeten ruimte goed zullen doen. Allemaal met hun eigen kwaliteiten, mogelijkheden en bijzonderheden. Er is namelijk veel meer moois te beleven in kleine bomen land dan de eeuwige bol-esdoorn, bol-acacia en bol-catalpa. In de dialezing worden heel veel verschillende bomen aan U voorgesteld en is er volop ruimte voor vragen over snoei, plantcombinaties en de uiteenlopende kwaliteiten van de besproken bomen.
Heeft U geen landgoed tot Uw beschikking maar wilt U toch bomen in de tuin die ook op de langere termijn geen woudreuzen worden is dit een goede gelegenheid om er een flink aantal te leren kennen.
De eetbare tuin
In de lezing de eetbare tuin laat de kweker Cor van Gelderen van de PlantenTuin Esveld in Boskoop zien dat een siertuin en een tuin vol eetbare planten elkaar niet uitsluiten. Voor de hand liggende maar ook ongewone planten worden aan U voorgesteld. Bijvoorbeeld de PawPaw, een door de indianen zeer gewaardeerd vruchtgewas, blijkt ook een decoratieve tuinplant te zijn. Als wintergroene haag de keukenlaurier aanplanten? In ons Nederland zijn er, voor ons klimaat goed winterharde selecties te koop, waarvan de bladeren in stoofpotten prima smaken. Cranberries zijn niet alleen lekker als compote met kerst, maar bovendien erg aardige bodembedekkers. Kortom de tuin door een smakelijke bril gezien.
PlantenTuin Esveld heeft zich gespecialiseerd in het kweken van ongewone tuinplanten, en is dan ook een schatkamer voor tuinliefhebbers. Om U wegwijs te maken in de rijke en smakelijke plantenwereld die ook Uw tuin kan zijn is de lezing “de eetbare tuin” een goede gids.
Kleur in de herfst
Wat ik nu het meeste mis van Nederland, schreef een goede vriend mij, jaren nadat hij naar warmer streken was geëmigreerd, is de wisseling van de seizoenen. Ik zou er wat voor over hebben om de herfstkleuren weer eens te zien.
Want het is waar, veel planten doen in de herfst nog even hun uiterste best om een onvergetelijke indruk bij ons achter te laten, opdat we weer reikhalzend naar hen uit zullen zien in het voorjaar. Sommige van hen zijn ons allemaal wel bekend, maar er zijn ook veel minder bekende bomen en struiken die het mooist voor het laatst bewaren.
Cor van Gelderen van de PlantenTuin Esveld in Boskoop is een vurig pleitbezorger van die onbekende tuinjuweeltjes. De bekende Japanse esdoornverzameling in Boskoop, maar ook zijn foto-reizen voor de plantenboeken over Hydrangea, Acer en Viburnum, leverde hem de nodige inspiratie voor een verrassende verscheidenheid aan planten die hij in zijn dialezing zal presenteren.Natuurlijk vertelt hij ook van alles over de toepassing van die planten in uw eigen tuin, zodat het ook bij u een feest wordt in de herfst.
Voorjaarsbloesem
We kennen allemaal de prachtige plaatjes van een boomgaard in het voorjaar. Bij voorkeur met een vrolijk dartelend lammetje in het bloemenweitje onder de hoogstam vruchtbomen. Dat maakt het romantische plaatje compleet. Maar welke bomen zijn nu echt de toppers in het voorjaar? Welke Japanse kersen doen je hart sneller kloppen? Daarover gaat de lezing van Cor van Gelderen van kwekerij PlantenTuin Esveld in Boskoop. Als auteur, ontwerper en enthousiast verteller over planten kan hij u meenemen in een voorjaarsgevoel zo mooi dat het u zeker gaat inspireren om zelf ook zo’n bloesemboom in de eigen tuin te planten. Wordt de wereld toch weer een stukje mooier. Verbeter de wereld en begin in je eigen tuin.
Lezing planten met een imago probleem
Sommige planten hebben een imagoprobleem. Vaak veroorzaakt door een hinderlijke eigenschap die de bekendste vertegenwoordiger uit dat plantengeslacht heeft. Ik geef een voorbeeld: Berken, daar valt altijd zoveel troep vanaf! Dat is zeker waar voor de inheemse Betula pendula, blaadjes, zaadjes en takjes, de boom lijkt voortdurend in de rui. Maar veel van de Aziatische berken hebben dat probleem helemaal niet. Afgezien dat ze veel mooier zijn.In de lezing van Cor van Gelderen, auteur, ontwerper en beplantingsadviseur van de kwekerij PlantenTuin Esveld in Boskoop, komen een heel aantal van dit soort planten voorbij. Van de stekelige hulst, de ruiende berk, de treurige rhododendron en nog veel meer planten zien we de vrolijk stemmende broertjes en zusjes. Want dat is het probleem van een slecht imago, we vergeten vaak te kijken naar al het moois wat er nog meer te beleven valt in zo’n plantengeslacht.
Lezing de schaduwtuin
In de schaduw van bomen, aan de noordkant van de schutting of van die te hoge schuur van de buren, daar wil het nooit zo goed groeien allemaal. Planten blijven toch een beetje achter of erger nog, ze doen het helemaal niet. Dat is vaak toch een kwestie van de juiste plant op de juiste plaats zetten. Daar gaat het in de lezing de schaduwtuin over, welke vasteplanten geven een kleurtje aan de tuin ook als er vrijwel geen zonnestraaltje komt, wat voor klimplanten kunnen goed in de schaduw groeien? Er zijn natuurlijk meer dan genoeg interessante en prachtige planten die van nature de zon liever mijden. Maar de ene schaduw is de andere niet, droge schaduw of een vochtige bosbodem, het is nogal een verschil. Cor van Gelderen van PlantenTuin Esveld praat u helemaal bij in ongeveer anderhalf uur. Wedden dat u wat extra bomen gaat planten om voor meer schaduw te zorgen in de tuin?
Lezing wintergroene tuin
Wintergroene planten zijn de ruggengraat van de tuin. Een basisregel die we als tuinier allemaal kennen. Maar wat is er nu eigenlijk aan leuke wintergroene planten? Natuurlijk is er de grote groep van coniferen, maar dat moet maar net je smaak zijn.
Cor van Gelderen van PlantenTuin Esveld in Boskoop heeft een uitgesproken mening over wintergroene planten, ze zijn belangrijk voor rust en balans in de wintertuin maar hij is zelf geen groot coniferenliefhebber. Juist om die reden ging hij op zoek naar attractieve planten die zich goed voegen, ook in de modernere tuin en kwam hij tijdens die zoektocht juist vaak uit bij oude vergeten tuinplanten. Nu is voor de wintertuin niet alleen wintergroen van belang, maar ook leuke bloei in de winter is een groot pluspunt en een reden om in deze lezing te worden opgenomen.
Tijdens de lezing worden heel veel verschillende winter planten aan U voorgesteld en wordt er verteld over de toepassingsmogelijkheden, het snoeien en combineren van deze planten. Kortom van Abelia tot Zenobia (met de Z wilde het alleen maar halfwintergroen lukken in ons klimaat) komen de winterjuweeltjes langs.
Lezing ‘Weg met de Buren’
Een lezing over de verschillende manieren om op een vriendelijke manier de buren uit het zicht te krijgen met bomen, struiken of klimplanten.
Lezing klimplanten
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een slingerplant en een klimplant? Waarom gaat mijn Clematis dood? Zijn er ook kamperfoelies zonder luizen? Waarom bloeit mijn blauwe regen niet, windt hij de verkeerde kant om? Zijn er rozen zonder gif goed te houden? Wat is de beste wintergroene klimplant? Zijn er klimplanten voor een plekje in de schaduw?
Het zijn maar een aantal van de vragen die me op de kwekerij regelmatig worden gesteld. In de lezing probeer ik natuurlijk deze vragen te beantwoorden. Maar bovendien laat ik veel soorten klim- en slingerplanten zien die niet zo bekend zijn. Soorten met lekkere vruchten, mooi herfstblad of bijzondere bloemen. Soms ook alleen maar leuk voor de geoefende tuinier, die het mini bloemetje van de Vincetoxicum weten te waarderen…
Maar natuurlijk gaat het vooral om al die prachtige planten die zich met wat hulp van een klimsteun een weg naar de zon zoeken, om daar in alle glorie te groeien en te bloeien. En ik heb een extra spotlichtje gezet op de kamperfoelie en de klimhortensia, want PlantenTuin Esveld herbergt de Nederlandse Planten Collectie klimmende Lonicera en Hydrangea. Deze verzamelingen vindt u in de collectietuin bij de kwekerij in Boskoop.
Lezing planten voor klei
Als je tuiniers vraagt naar de kwaliteiten van de grond waarop ze tuinieren zijn ze altijd bijna positief over hun eigen grond. Er is immers altijd wel wat goeds over een grondsoort te zeggen, of ze houdt het water zo lekker vast zodat de hortensias nooit begoten hoeven te worden, of ze laat het water juist zo goed door zodat geen plant ooit met te natte voeten staat, het is zo vruchtbaar waardoor alles prima groeit of juist zo lekker schraal waardoor de herfstkleuren zo intens worden. Kortom elke grondsoort heeft zijn eigen kwaliteiten. Zo ook de klei, toegegeven stevige klei is niet altijd lekker bewerkbaar, maar vruchtbaar is het wel. Veel tuinplanten zijn bovendien ook gezonder en robuuster als ze geplant staan op de klei.Over die planten willen we het in de lezing van Cor van Gelderen van de kwekerij PlantenTuin Esveld in Boskoop gaan hebben. Die gewone maar vaker nog ongewone tuinplanten die hun neus niet ophalen voor een stevig stukje grond, maar juist blij zijn met een voedzame hap.
Tijdens de lezing worden veel verassende planten aan U voorgesteld en wordt er verteld over de toepassingsmogelijkheden. Opdat U na afloop vol inspiratie de tuin ingaat om eens een paar lekkere plantgaten te graven!
Lezing zure grond
Zure veengrond, zuur zand of een natte standplaats, het zijn lastige omstandigheden voor veel bomen en struiken. Maar natuurlijk zijn er juist ook planten die enorm genieten van dit soort omstandigheden. Bekende, maar vooral ook minder bekende planten.
In de lezing stelt Cor van Gelderen van PlantenTuin Esveld deze planten aan u voor. Niet zomaar in willekeurige volgorde, maar gegroepeerd rond gemeenschappelijke kenmerken. De dopheidefamilie bijvoorbeeld, waar Rhododendron ook deel van uitmaakt, is zonder uitzondering zuurminnend. Of wat dacht u van bomen en struiken als standplaatseis hebben dat je met natte voeten staat. Maar ook Camellia, Kalmia, Itea en nog veel meer superleuke struiken die een bostuin of veentuin prefereren. Kortom een gevarieerde en vrolijke lezing waar voor allerlei zuurminnende planten ruimte is, behalve voor de zuurpruim.
De thee-familie is een redelijk grote, maar wat minder goed bekende familie. In deze lezing worden de diverse vaak zeer fraaie leden van de thee-familie aan u voorgesteld.
Een lezing over de restauratie van de Rhododendronvallei in Gooilust.
Een lezing over Japanse plantennamen.
Lezingen die door Dirk van Gelderen kunnen worden verzorgd:
Lezing de Flora van IJsland
Dirk van Gelderen van PlantenTuin Esveld in Boskoop kan een lezing houden over de wilde planten van IJsland. Tijdens een reis door dit schitterende land vond en identificeerde hij meer dan de helft van alle inheemse plantensoorten. Ook andere aspecten van de zeer bijzondere IJslandse natuur worden belicht. Natuurlijk is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.
Lezing de Flora van Nieuw Zeeland
Dirk van Gelderen van PlantenTuin Esveld in Boskoop kan een lezing houden over de wilde planten van Nieuw Zeeland. Tijdens een reis door dit schitterende land vond en identificeerde hij een groot deel van alle inheemse plantensoorten. Ook andere aspecten van de zeer bijzondere IJslandse natuur worden belicht. Natuurlijk is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.